Bruidsjurken op Marktplaats: ‘Jurk van 5.000 euro had ik één middag aan’

bruidsjurken op Marktplaats

Niet iedereen bewaart haar trouwjurk de rest van haar leven. Bruiloft voorbij? Weg met de jurk en op Marktplaats ermee. „De jurk ligt nu toch ergens onderin de kast.”

Passen, rondjes lopen en de goedbedoelde adviezen van moeder, schoonmoeder en vriendinnen aanhoren. Veel vrouwen dromen jaren van een bruidsjurk uitzoeken, inclusief tranen en gegil. En dat gebeurt regelmatig, want jaarlijks staat de teller op ruim 60 duizend bruiloften. Maar uiteindelijk belanden een hoop jurken ergens op Marktplaats.

Mascha (33)
In april trouwde ze en nu staat haar bruidsjurk al op Marktplaats. Mascha gaf het ja-woord in een strapless jurk met een lijfje vol Swarovski-steentjes en een rok van tule. Voor de bruidsjurk van 5.000 vraagt ze minimaal duizend euro.

„Op biedingen van 100 tot 200 euro reageer ik beleefd, maar ik ga er niet op in. Minstens duizend euro wil ik ervoor krijgen. Voor minder doe ik de jurk niet weg”, zegt Mascha. Een paar uurtjes droeg ze de bruidsjurk van vijfduizend euro op haar grote dag. In de avond verruilde ze de prinsessenjurk voor een ander exemplaar. „Mensen vonden de jurk perfect bij mij passen. Lekker groots en over the top. Van tevoren had ik al helemaal bedacht naar welke bruidszaak ik wilde. Samen met mijn moeder en schoonmoeder zocht ik de jurk uit.”

Waarom ze de jurk vol tule toch weg wil doen? „Ruimtegebrek. De jurk is veel te groot om in een kamer op te hangen. Nu hangt hij maar in een zak op zolder.” Haar nieuwbakken echtgenoot is er niet rouwig om. „Hij vindt het helemaal prima. Hij is zelf van het opruimen.”

„Mijn man vond het maar onzin dat ik de jurk bewaarde”

Wies (35)
„Die doe ik nooit meer weg”, dacht Wies over haar bruidsjurk toen ze zestien jaar geleden trouwde. Maar nu staat haar strapless jurk voor 250 euro te koop op Marktplaats.

„Ik doe de jurk weg, want ik draag hem niet”, zegt Wies. Toch was haar jurk dit jaar weer een dag volop te bewonderen. Een vriendin van Wies trouwde in haar jurk. „Ze omschreef haar perfecte jurk en het klonk bijna als de omschrijving van mijn trouwjurk. Ze paste de jurk en was er helemaal blij mee.” Voor Wies het besefmoment om de jurk te koop te zetten. „Door het eenvoudige model blijkt de jurk toch vrij tijdloos te zijn. Destijds zocht ik een eenvoudige jurk zonder poespas. Met mijn negentien jaar vond ik de meeste jurken veel te volwassen voor mijzelf.”

Of haar echtgenoot het erg vindt dat ze de jurk verkoopt? „Nee. Hij vond het zelfs maar onzin dat ik hem bewaarde.” De bruidsjurk hing na de bruiloft vol in het zicht, maar verdween steeds verder uit beeld. Vanaf de zolder belandde de jurk opgerold ergens onder in de kast. „Bang voor spijt ben ik dan ook niet.”

„Mannen vroegen aan de telefoon naar mijn cupmaat”

Yolanda (37)
‘Alleenstaande mannen hoeven niet te reageren’, heeft Yolanda bij haar advertentie gezet. Sindsdien krijgt ze geen gekke telefoontjes meer met vragen over haar cupmaat. Voor haar strapless jurk van 2.300 euro vraagt ze 599 euro, inclusief schoenen en sieraden.

In de zomer van 2014 trouwde Yolanda in haar prinsessenjurk.  „En dan ben je een jaar verder en bedenk je dat je de jurk toch nooit meer echt gaat dragen. Ik kan moeilijk in mijn bruidsjurk naar de kroeg.” Toch trekt ze de jurk jaarlijks op de trouwdatum weer even aan. „Dan zet ik heel romantisch allemaal kaarsjes neer en wacht ik totdat mijn man thuiskomt. Maar voor die ene dag in het jaar ga ik de jurk niet bewaren. Onze trouwdag is geweest en het is goed zo. De jurk hangt nu toch maar in huis. Zonde van de ruimte. En ik heb hartstikke mooie foto’s als aandenken.”

In tegenstelling tot veel anderen staat Yolanda bij haar advertentie herkenbaar als bruid in beeld. „Tja, ik was te lui om mijn gezicht te blurren.” Haar advertentie sloeg aan bij mannen in plaats van bij aanstaande bruiden. „Je wilt niet weten wat voor mannen de telefoon oppakken. Gingen ze aan de telefoon naar mijn cupmaat vragen.” Daarom staat bij haar advertentie nu dat alleenstaande mannen niet hoeven te reageren. „Sindsdien bellen mannen niet meer.”