Deze dominee legt uit waarom ze geen toga draagt

Wel dominee maar geen toga dragen

Een dominee draagt op zondag een toga. Of toch niet? Bij Jantine Heuvelink uit Amsterdam is geen exemplaar te bekennen. Een toga? Ze moet er niet aan denken.

Ik weet niet beter dan dat ik als kind in de kerkbanken moest luisteren naar een dominee in een jurkachtig gewaad. Zittend in die banken leek een toga mij ideaal. Scheelt een eindeloos getuur naar de uitpuilende kledingkast zonder enig benul wat nu weer aan te trekken. Toch trekt Jantine Heuvelink als dominee in de Amsterdamse Pijp geen toga aan.

Je bent dominee, maar draagt geen toga. Vertel.

„In de Protestantse Kerk mag je pas een toga dragen als je bevestigd bent als predikant in een kerk. Als invaller mocht ik dat niet. Ik vind dat echt onzin. Wat maakt het voor verschil als je officieel bevestigd bent? In Duitsland is het heel anders. Daar mag een stagiaire ook gewoon een toga aan.”

Oké, dus alleen uit protest draag je geen toga?

„Nee. Ik zie er de noodzaak niet van in. Een poppenkast is het. Ik heb dan wel theologie gestudeerd, een leraar ben ik niet. Ik ben ook zoekende. Er zit geen verschil tussen mij en gemeenteleden.
In de Bijbel gaat het over de ambten van de ouderling, diaken en predikant. Waarom moet ik dan juist als enige een gewaad aan en de anderen niet?”

„Van collega-predikanten die een toga dragen hoorde ik eens dat het gewaad duidelijk maakt dat ze niet namens zichzelf spreken. Dan denk ik huh? Ik spreek hier wel namens mijzelf.”

Heb je dan echt nooit een toga aangehad? Toch even kijken hoe het staat?

„Nee. Nooit gewild ook. Tijdens de predikantenopleiding was er een keer een dag waarop iedereen een toga kon passen. Stond er een rek met ambtsgewaden klaar. Nou, ik vond het meer op verkleden lijken. Mijn ouders hadden het wel leuk gevonden om mij als afstudeercadeau een toga te geven.”

Dominee die geen toga draagt

Jantine in haar outfit die ze als dominee op zondag draagt

Dus dan draag je op zondag gewoon de eerste de beste slobbertrui en spijkerbroek uit je kast?

„Ik draag niet zomaar wat op zondag. Daar heb ik aparte kleding voor die ik op andere dagen echt niet draag. Ik ben begonnen met een zwart pak. Een collega-predikant sprak mij daar een keer op aan. ‘Je draagt dus geen toga, maar waarom kan het niet vrouwelijker?’, vroeg hij. Achteraf gezien stond het pak wel stijf. Ik ben toen een keer met een vriendin gaan winkelen.”

„Eigenlijk ben ik het meest tevreden met wat ik nu in de kast heb hangen. In de winter draag ik op zondag een lange spijkerrok met een donkerblauw zijden truitje en een vest. Het moet vooral niet te bloot zijn. Een decolleté of een rok boven de knie vind ik niet kunnen. Het moet netjes zijn.”

En wat voor opmerkingen krijg je na kerkdiensten?

„Soms zeggen mensen dat ze het jammer vinden dat ik geen toga draag. Meestal vraag ik dan waarom ze het jammer vinden of leg ik mijn keuze uit. Van jongeren hoor ik het  eigenlijk niet terug.”

Tja. Met een toga zou je het jezelf toch veel gemakkelijker maken?

„Ik ken vrouwelijke predikanten die een toga dragen omdat ze dan geen opmerkingen krijgen over hun kleding. Maar nee. Voor mij is dat geen reden om te besluiten toch een toga te dragen.”