Dit is waarom Primark in Ierland Penneys heet

Primark logo

Naar een Primark in Ierland kun je tevergeefs zoeken. Daar heet de budgetkledingketen gewoon Penneys. De reden is doodsimpel. 

Sokken, tasjes van imitatieleer en onesies van een ananas voor extreem lage prijzen. Een gaatje in je T-shirt na twee wasbeurten? Niet ondenkbaar bij Primark waar kwantiteit de boventoon voert. Gretige koopjesjagers reisden na de opening van het eerste Nederlandse filiaal in 2008 zonder problemen af naar Rotterdam. Uren later stonden ze met volgeladen papieren tassen te wachten op station Rotterdam Alexander. Tien jaar later is een bezoek aan Primark geen ellenlange onderneming meer. Inmiddels telt Nederland negentien filialen van de Ierse keten waar de vermogende familie Weston achter zit.

Arthur Ryan opende in 1969 de eerste Penneys in zijn woonplaats Dublin. De formule sloeg aan bij de Ieren. Vier jaar na het eerste filiaal ging de keten de landsgrenzen over. Maar boven het filiaal in het Britse Derby prijkte geen Penneys op de gevel. Nee, opeens heette de Ierse keten Primark.

Primark
Een groots verhaal schuilt niet achter deze naamswijziging. De Amerikaanse warenhuisketen J.C. Penney opereerde al in Engeland en vanwege het merkenrecht bleek een naamswijziging onvermijdelijk. Ook in Duitsland, Spanje, Portugal, België, Nederland en de Verenigde Staten is de keten onder deze naam bekend.