Een meesterwerk van Van Gogh op je Vans

Schilderij van Van Gogh

Voor een Van Gogh hoef je niet langer rond te struinen in een museum vol toeristen. Het Amerikaanse schoenenbedrijf Vans komt met een collectie die helemaal gewijd is aan het werk van de Nederlandse schilder. Een kunstzinnige look gegarandeerd. 

Hoeveel schilderijen Van Gogh in zijn leven daadwerkelijk aan de man heeft weten te brengen blijft onduidelijk. Maar dat zijn werk inmiddels bijzonder geliefd is blijkt wel uit het recordaantal bezoekers dat het Van Goghmuseum afgelopen jaar trok. Ruim 2,2 miljoen mensen dwaalden rond in het Amsterdamse museum waar onder meer de Aardappeleters, Amandelbloesem en Zonnebloemen hangen.

Zonnebloemen
Een aantal van die bekende werken kun je binnenkort tegenkomen op straat of zelf dragen. Na collecties waarin Stars Wars en Nintendo het middelpunt vormden schitteren nu de schilderijen van Van Gogh op kleding en schoenen van Vans. De fameuze Zonnebloemen, op het schilderij staan twaalf zonnebloemen in een vaas, komen terug op schoenen, T-shirts en sweaters.

Dat zijn werk op deze manier een groter publiek bereikt had Van Gogh waarschijnlijk alleen maar toegejuicht. „Geen resultaat van mijn werk zou me aangenamer zijn, dan dat gewone werklui zulke bladen in hun kamer of werkplaats hingen”, schreef hij in 1882 in een brief aan broer Theo over reproducties.

De Vans x Van Gogh Museum collectie ligt vanaf 3 augustus in de winkels en is ook online beschikbaar.