Ik vroeg aan de blinde Lucas hoe het is om kleding te kopen als je niets ziet

blind en kleding kopen


Winkelen zonder besef wat voor kleding in de rekken hangt en je afvragen wat voor kleur trui je vandaag aan hebt. Lucas de Jong weet niet beter, want hij is blind.

Of zijn trui van vandaag blauw, zwart of grijs is weet Lucas de Jong (24) niet. „Meestal maakt het mij ook niet zoveel uit. Dan pak ik gewoon het bovenste van de stapel.” Door een erfelijke aandoening is de Nijmegenaar sinds zijn vijfde helemaal blind. Herinneringen aan zijn luttele jaren als ziende heeft hij niet. „Daar was ik blijkbaar te jong voor.”

In heel Nederland zijn ruim 300 duizend mensen slechtziend of blind. Voor Lucas levert het af en toe lastige situaties op. „Ik ben inmiddels klaar met mijn studie, maar in de collegezaal kwam het voor dat ik niet de mensen kon vinden waar ik graag bij wilde zitten, omdat ik niet wist waar ze zaten.”

En wat je dan ziet als je blind bent? „Dat is lastig te zeggen, want ik kan mij niet voorstellen hoe het is om wel iets te zien. Misschien zou een ander het omschrijven als zwart, maar omdat ik geen vergelijkingsmateriaal heb kan ik niet zeggen of dat het geval is. Net als je al je hele leven doof bent. Dan hoor je niets, maar is het dan zo dat je het stil noemt?”

Shoppen
Winkelen doet Lucas zelden alleen. „Vaak ga ik met mijn moeder of zus op pad. Ik kan zelf beoordelen of iets lekker zit, maar of het mooi staat moet de ander voor mij bepalen. Meestal loop ik aan de arm van de ander door de winkel. Dan noemen ze vaak even de kleur van kledingstukken of vertellen ze wat voor teksten eventueel op T-shirts staan.” Met een reden koopt Lucas het liefst kleding in donkere kleuren. „Dan loop ik tenminste weinig risico als ik kleding match met elkaar.”

Net als leeftijdsgenoten
Om kledingflaters verder te voorkomen hangen in zijn kledingkast een aantal kledingcombinaties klaar. „Voor bepaalde gelegenheden wil ik er goed uitzien en daarom hangen die setjes van blousejes en truien bij elkaar. Met zijn kleding wil de Nijmegenaar niet uit de toon vallen. „Ik vind het belangrijk om in kleding te lopen die leeftijdsgenoten van mij ook dragen. Vooral omdat het vanwege mijn beperking al niet heel makkelijk is om mee te komen wil ik daar niet in afwijken. Op basis van mijn kleding wil ik niet uitgesloten worden.”

Etiketten in braille
Als handigheidje bestaan er etiketten met een tekst in braille voor kledingstukken. Hiermee achterhalen slechtzienden en blinden welke kleur een bepaald kledingitem heeft. In de kleding van Lucas ontbreken die etiketten. „Voor mij heeft het weinig zin. Met een etiket weet ik nog steeds niet wat voor kleur het is, want ik weet niet hoe blauw, groen of rood eruit ziet. En daarbij weet ik dus ook niet welke kleuren bij elkaar passen.”

One thought

  1. Wow, dit soort artikelen laten me echt even nadenken over hoeveel geluk ik eigenlijk heb. Tuurlijk, niet alles zit mee. Maar met mijn liefde voor kleding zou ik me niet voor kunnen stellen dat ik de kleuren van mijn kleding, laat staan de prints niet (meer) zou kunnen zien.

    Beantwoorden