Roodharigen vertellen hoe het is om in de zomer bleek te zijn

roodharigen bleek in zomer

Eindelijk. De zon schijnt. Eindeloos bakken met resultaat gaat alleen niet voor iedereen op. Hoe vaak ze ook op het strand liggen, echt bruin wil het huidje van deze roodharigen niet worden. 

Witte stranden, palmbomen en de zon. Heel veel zon. Liggend in een hangmat in Mexico prees ik mijzelf diep gelukkig. Pas na terugkomst volgde de klap. „Je bent niet echt bruin geworden of zie ik dat verkeerd?” vroeg een collega. Ik moest hem natuurlijk gelijk geven. Ik houd van de zon, hoe de wereld opeens een stuk mooier lijkt en ik zelfs een verdorven industrieterrein kan waarderen. Maar de schaduwzijde ken ik ook. Waar anderen binnen mum van tijd voorzien zijn van een zongebruind huidje blijft mijn lijf hopeloos achter. Ik sprak roodharigen die hierover kunnen meepraten.

Tessa (18)
Tessa heeft rood haar en verkleurt amper. Geen strapless topjes of singlets voor haar in de zomer. Vanwege het verbranden is ze meestal veroordeeld tot T-shirts. 

„Bij een graad of 29 graden moet ik al oppassen als ik zonder zonnebrand op naar buiten ga. Ook al is het maar een kwartier of half uur. Dan word ik al rood en gaat het irriteren.” Tessa moet lang op vakantie gaan en dagenlang in de zon zitten, wil ze iets verkleuren. „Klinkt stom, maar dan ben ik helemaal trots. Alleen ben ik het vaak zo weer kwijt. Door het verbranden gaat het er met velletjes van af. Tja, ik weet dat ik nou eenmaal bleek ben van mijzelf.”

Tessa Klok

Tessa Klok

Hierdoor kan ze in de zomer amper hemdjes aan. „Liever draag ik losvallende hemdjes, maar ik moet mijn schouders bedekken tegen het verbranden.” Toch zijn T-shirts niet bepaald ideaal, weet Tessa. „Hallo zweetvlekken als je in de warmte rondloopt met een T-shirt.” Ondanks het verbranden schuwt Tessa zomerse vakantiebestemmingen niet. „Vorig jaar ging ik naar Kreta en daar is het ook gewoon 40 graden. Ik weet dat ik het red als ik goede zonnebrand meeneem. Bij een graad of 20 lukt factor 30 wel, maar bij 30 graden moet ik mij minimaal met factor 50 insmeren en telkens opnieuw. Natuurlijk word ik weleens rood, maar op een gegeven moment raak je er ook aan gewend. Zijn we weer, denk je dan.”

Een bruine kleur uit een flesje zelfbruiner hoeft Tessa niet zo nodig. „Natuurlijk zou ik weleens wat bruiner willen worden, maar eerlijk gezegd vind ik een enorm bruine huid niet bepaald mooi staan bij roodharigen. Ik heb eens een te donkere kleur foundation gebruikt en daardoor leek ik bruiner, maar het zag er te fake uit. Ik ben een ginger en zit onder de sproeten. Dan hoort een bruine huidskleur er ook gewoon niet bij.”

Rachel (27)
Haar ouders en broer zijn bij de eerste zonnestralen voorzien van een zomers kleurtje terwijl Rachel als roodharige het nakijken heeft. „Staan we samen op een foto, dan ben ik de enige die zo lekker wit is.”

„Vijf jaar geleden stond ik op een festival toen een hittegolf gaande was. Liep ik daar in een wit broekje dat uiteindelijk helemaal bruin kleurde van de zelfbruiner. Verschrikkelijk. Sindsdien durf ik geen witte kleding meer aan in combinatie met zelfbruiner.”

Terwijl anderen smachten naar zomers weer is het voor Rachel altijd weer even slikken. „Ik houd van de zon en de gezelligheid die daarbij hoort, maar het betekent ook dat je meer van je lijf gaat tonen. In mijn geval is dat vrij wit.” Bij de eerste zonnestralen is het te overzien, maar zodra het eenmaal zomer is maakt Rachel zich druk om haar benen. „Die doen gewoon nooit mee en blijven wit. Kan ik niet gewoon een lange broek aan? denk ik dan vaak. Is het echt te warm voor een lange broek?” Het gebeurde haar vorig jaar nog in Frankrijk waar ze een lang weekend met vriendinnen vertoefde. „Ik wist dat het mooi weer zou worden, maar dacht dat een lange broek prima kon.” Een misvatting. „Liep ik in mijn spijkerbroek tussen iedereen met blote benen. Toen besefte ik wel dat ik meer schijt moet hebben en gewoon een korte broek moet aantrekken. Mijn benen moeten bruiner worden en dat gebeurt niet als ik mij steeds helemaal bedek.”

Naast familie en vriendinnen is de vriend van Rachel ook binnen de kortste keren bruin. „Als ik met hem op vakantie ga lijken we net Duo Pennotti.” Zelf kan ze de humor er wel van inzien. „We maken er samen grappen over. Mijn vriend weet intussen wel dat hij een vriendin heeft die niet bruin wordt. Dan schaam ik mijzelf er ook niet voor.”

De zonnebank heeft ze afgezworen sinds ze weet hoe schadelijk het is. Wel brengt ze in Engeland af en toe een bezoek aan een spray tan-salon. „Heerlijk vind ik dat. Hoe gek het misschien ook klinkt, ik word er zelfverzekerder door en vind mijzelf slanker lijken.” Toch zou ze in Nederland deze stap minder snel zetten. „Indien de kleur erg donker zou uitvallen maakt het niets uit. Iedereen is in Engeland toch zo bruin als wat. Het is veel extremer dan hier. Ik heb daar een nicht die er altijd half oranje bij loopt en dat is oké.”